PH-waarde checken

In deze blog vertel ik je waarom het belangrijk is om de ph-waarde van je cosmeticaproduct te weten en hoe je deze kunt checken.

De pH-waarde... Ja EN?

Toen ik in mijn puberteit naar de schoonheidsspecialiste ging kreeg ik producten mee die speciaal voor mijn onzuivere huid waren. De gezichtsverzorgingslijn van Payot, een merk dat overigens niet meer te koop is, zorgde ervoor dat mijn gezicht na het gebruik ervan altijd trekkerig en daarmee heel schoon aanvoelde. Dat dacht ik althans. Ik was blij dat ik niet meer die glimmende bowlingbal was want mijn gezicht glom in die tijd enorm. Een effectief middel, zo leek! Nu weet ik inmiddels dat de lijn waarmee ik in die tijd mijn gezicht reinigde niet paste bij mijn huidprobleem; de lijn was te "agressief" voor mijn huid. Het had een verstorende werking op de natuurlijke pH-balans van mijn huid; iets wat je juist niet moet hebben als je van je huidproblemen af wilt komen.


Als de pH-waarde van onze huid verstoord raakt dan verzwakt dat de natuurlijke barrière, waardoor de huid sneller raakt uitgedroogd. Water heeft een pH van 7 en dat is hoger dan de pH van onze huid. Je raad het al, ook zoiets onschuldigs als water kan onze huid dus al flink uitdrogen. Daarom is onze huid ook vaak wat droger en trekkeriger als je uit de douche komt stappen. Om de huid gezond en in balans te houden is het belangrijk dat de pH waarde van de huid zo neutraal mogelijk blijft, zodat het beter vocht kan vasthouden en er minder kans is op uitdroging. 

Er zijn meerdere factoren die bij kunnen dragen aan een verstoorde huidbalans. Te vaak douchen is daar één van, maar ook teveel in de zon zitten of verkeerde cosmeticakeuzes kunnen hieraan bijdragen. 


Je kunt je huid dus een handje helpen door zoveel mogelijk pH-huidneutrale cosmeticaproducten te gebruiken. Zo'n pH-neutrale waarde ligt meestal rond de 5,5. Uiteraard moet de rest van het ingrediëntenlijstje dan wel kloppen! Je doodstaren op een pH-waarde is uiteraard niet nuttig aangezien meerdere factoren voor een huidgevoeligheid kunnen zorgen.


Je producten kunnen dus nog zo veel werkzame ingrediënten bevatten en de juist passende ingrediënten bevatten. Maar, de pH-waarde van het product is tevens van belang! Wanneer deze te hoog of te laag is dan heb je er namelijk niks aan! Ik zal je nu vertellen hoe je de pH-waarde van jouw product kunt checken. 

 

Zelf doen!

PH-waardes zijn lastig te checken. Cosmeticaproducenten zijn niet verplicht om deze waarden op de verpakking te vermelden, en dat gebeurd dan ook vaak niet. Uit onderzoek blijkt dat veel te veel cosmeticaproducten een te hoge pH-waarde hebben. We moeten dus zelf aan de slag! Maar hoe dan? 

Een gangbare manier om jouw cosmeticaproduct te testen is door gebruik te maken van een pH-waarde indicator. Deze test in feite hoe hoog de pH-waarde is van jouw cosmeticaproduct. 

Het is mooi om te zien dat sommige cosmeticamerken tegenwoordig (onder druk van de consument) de pH-waardes van hun producten op hun website plaatsen. Dat is mooi, want dat schept de transparantie die wij willen! Toch bestaat er over veel producten nog veel onduidelijkheid aangaande de pH-waarde.

Je kunt daarom het heft ook zelf in handen nemen en aan de slag gaan met het meten van je eigen cosmetica!

Een eerste optie is de pH-waarde indicator van JMS. Dit is de voordelige en goedkope optie om je producten te testen.
Deze strips bestaan uit lakmoes papier, dat voor niet alleen de pH-waarde van cosmetica, maar ook voor allerlei andere dingen gebruikt zou kunnen worden. Voor 6,50€ krijg je 2 boekjes van maar liefst 80 strips per stuk. Dit is een heel toegankelijke en bovendien goedkope manier om jouw cosmeticaproduct eens aan een pH-test te onderwerpen. 

Een tweede optie is de pH-waarde indicator van .... Dit is een meer nauwkeurige manier om je cosmetica te testen. 

 

Hoe werkt de pH-waarde checker van JMS? 

De strips zijn er zoals je zelf waarschijnlijk ook al wel verwacht, om in je cosmeticaproduct te dippen. Als je dit gedaan hebt laat je de strip drogen. 

De strips hebben doorgaans twee minuten nodig om te verkleuren. 

De verkleurde strip is vervolgens te vergelijken met het bijgeleverde kleurenpalet. De pH-waarde staat erboven vermeld. 

Je zou het proces een paar keer kunnen herhalen zodat je een goed overzicht krijgt van het zuurtegraad-evenwicht. 


De resultaten zijn te noteren in het bijgeleverde boekje.


De tweede pH-waarde indicator is een digitale meter. Deze is gewoon aan- en uit te zetten.

 

Niet gelukt? Ik ben er ook nog!

Dan kan ik je product altijd nog checken. Lees op deze pagina verder.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sale

POST A COMMENT